Šta je Web Hosting i kako izabrati pravu hosting kompaniju?

2 minuta

Odnos cene i kvaliteta

Hosting provajderi često zapadaju u zamku nudeći niske cene, što dovodi do niskog kvaliteta usluga. Kako bi bile konkurentne i pokrile cenu hosting servera, kompanije nude hosting i za 1000 dinara godišnje, ali da bi pokrile troškove, moraju hostovati stotine sajtova na jednom serveru. Ovo preopterećenje dovodi do problema s performansama, a serveri postaju nestabilni.

Pažljivo čitajte sitna slova

Ono na šta je takođe potrebno obratiti pažnju su cene obnove, mnoge hosting kompanije daju izuzetno povoljnu cenu u prvoj godini koja zna da bude i trostruko veća pri obnovi usluge. Jos jedna od perfidnih prevara su NEOGRANIČENI paketi po povoljnim cenama. Tako znaju da daju neogranicen prostor koji je ogranicen maksimalanim brojem fajlova koje mozete da imate (inodes). To niko i ne pogleda i nalazi se u detaljnijem opisu paketa ukoliko je i istaknut. Tako kada (inodes) dodje na maksimim kompanija salje email kako je potrebno povecati paket ili preći na nepotrebni VPS hosting koji kosta i do 50€ mesečno.

Na svakom sajtu može doći do problema a kada se problem javi prvi telefon koji okrećete je developer a drugi hosting. Neki hosting provajderi koriste ovakve situacije da paprepno naplate usluge koje se inače ne naplaćuju i spadaju u podršku koju stičete zakupom hosting paketa. Tako vam moze tražiti da platite za vraćanje backup-a za promenu nameservera ili dns zapisa, ukratko za bilo šta sto im se prohte.

Za bezbrižno poslovanje i miran san.